Direktlänk till inlägg 20 december 2014

Vecka 33 (32+1)

Av galnakattdamen - 20 december 2014 17:11

Nu var det en liten tid sen jag skrev så jag kör lite tillbakablickar:


2/12 - Föräldragrupp (1/3)


Idag har vi varit på vår första föräldragrupp. Det var vi och tre par till plus en tjej där killen inte var på plats denna gång. Vi pratade mycket om förlossningen och vad som egentligen händer under förlossningen. Det var mycket saker man inte hade en aning om upptäckte iaf jag. Jag visste tex. inte att bebisen roterar på rätt bra, den liksom snurrar sig och gör ett stort jobb den med. Jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt mig men kanske mer att den bara.. trycks ut.. så där rakt ut bara fast långsamt. Det första vi fick göra under denna träffen var att sätta oss i grupper, vi tjejer för sig och killarna för sig och så fick vi spåna fram lite frågor som vi ville ha svar på under kursens gång. Självklart blev det så där pinsamt tyst först innan en av tjejerna tog på sig "ledarrollen" och vi kom igång lite grand iaf och vi skrattade lite och höll med om varandras frågor och funderingar. Senare fick vi alla se en film om förlossning och alla enades om att det var en bra och informativ och lugn film som kändes bra att ha i bagaget. 


4/12 - Kontroll hos BM 


Dags för kontroll hos barnmorskan igen och allt gick precis som förväntat förutom att mitt järnvärde hade gått ner lite (från 119 till 111) men det är ju ändå mycket bättre än vid första testet. För att bättra på järnet lite mer skulle jag ta dubbla järntabletter på helgen men jag frågade om jag istället kunde köpa hem blutsaft och ta en hutt varje dag eftersom jag misstänker att magen kommer skrika bakut om jag smäller i mig mer järntabletter, och det gick bra. Phew! Hon kollade bebis hjärtljud och det lät så bra så och låg på 148 slag. Min mage mättes till 29 cm så en ökning med 5 cm. Blodtrycket låg på 105/70. Vikten kollade hon inte men jag tror inte att jag har gått upp så mycket i vikt än. Kanske ett par kilo sen sist "bara". Som sagt, finns nog rum för några semlor framöver ;)


9/12 - Föräldragrupp (2/3)


Under den andra omgången i föräldrakursen pratade vi om olika typer av smärtlindring men mest om amning och vi fick även se en film om amning. Amning är ju en sådan grej som man alltid bara tänkt ska fungera.. men så visar det sig att det kanske inte alls blir så. Och det här med att det kan krävas några veckors övning och hårt slit innan det fungerar .. själv tänker jag ju, hur svårt kan det vara? Jag förvandlas till en mjölkkossa + bebis äter = gourmetmiddagar för lilla bebis under minst första halvåret. Tadaaa! Världens enklaste ekvation. Men nehä.. så lätt skulle det inte vara. Nåja, vi får väl se hur det går. Jag lägger ingen prestige i det, det blir som det blir och löser sig säkert på något sätt =)


16/12 - Föräldragrupp (3/3)


Sista föräldragruppen och denna gång pratade vi mycket om allt som händer efter förlossningen när man faktiskt har en liten bebis med sig hem, om föräldrarollen. Vi fick bla. välja en varsin bild från ett helt gäng med bilder som på något sätt symboliserade någon fas i rollen som förälder. Min man valde en bild där en pappa tittade till sitt barn för att kolla om det andas och jag valde en bild med en orolig mamma framför sitt barn och i pratbubblan fanns det symboler för sömn? mat? medicin? osv. Tänkte att det säkert är en bra beskrivning av första tiden innan man lär sig hur sitt barn fungerar, vilka skrik som berättar vad osv. 


17/12 - Tillväxtultraljud


Idag har vi varit och kikat på bebis igen via ultraljudsapparaten. Alltid lika fascinerande. Allt var precis som det skulle, och vi passade även på att se om vi kunde få könet bekräftat. Och visst ska det vara en liten flicka, fast ändå.. kan man ju aldrig vara riktigt riktigt säker.. kanske luras bebis men hon som gjorde ultraljudet lät väldigt övertygad så.. vi tror nog på en flicka nu ändå. Bebis vikt låg på 1876 gram och det innebär en avvikelse på -2,5% vilket är jättenormalt och följer hon kurvan nu så kommer hon väga runt 3500 gram när hon föds. Jag tror att det är så att om det avviker mer än + - 11% så går man nog vidare med undersökningar. Fostervattnet var normalt och även måtten på huvud, mage och lårben. Hon ligger också med huvudet neråt men har inte fixerat sig än.


18/12 - Kontroll hos BM


Kontroll hos barnmorskan igen. Allt gick bra. Magmåttet hade ökat 2 cm till 30 och bebis hjärtslag som även denna gång slog så fint så, låg på 160 slag. Mitt järnvärde hade ökat (håll i er nu!!!) hela 1 steg till 112 hehe.. det går iaf åt rätt håll =) Blodtrycket låg kvar på låga siffror, 105/75 och hon sa att glukosen också hade ett bra värde (tror det var något hon såg i blodet när hon stack mig). Hon kände också efter hur barnet låg (fast vi visste ju egentligen redan både sen gårdagens ultraljud och bebis sparkar) och det låg med huvudet neråt och inte fixerat eftersom det var "ruckbart". Hon tog mina händer och tryckte ner dem i min mage så jag också fick känna huvudet. Jag kände typ nåt hårt så nu har jag klappat bebis på lilla huvudet =)

Hon vägde mig inte denna gången heller, det kommer de istället att göra på någon kontroll framöver, men när jag kom hem passade jag på att dra fram badrumsvågen och ställa mig på den. Halvblundade lite först, om att ifall ..men vågen stod på 87,4 så jag vågade öppna ögonen trots allt. Det är ca 11 kilo + vilket känns helt överkomligt. 


20/12 - Dagens datum


I natt vaknade jag av den där värken igen fast i högra sidan denna gången. Bebis har kickat på rätt bra nu och så även i natt så det måste nästan vara något som hon kommer åt. Jag fick ta två alvedon och stapplade runt som en 90-åring i lägenheten tills det släppte. Hu. När man tänker att det där säkert inte är någonting mot vad som komma skall så blir man lite svettig... =) 


Vi har hämtat ut en kartong på 10 kilo från posten, skickad av en tjejkompis till min man. Supersnällt. Kartongen innehåller bla. barnkläder men vi har inte packat upp den än. Ska bli spännande! Dock är det lånekläder men det gör ju inget. Jag har fortfarande inte någon direkt foglossning (peppar peppar ta i trä!) så jag lider mest bara av småkrämporna som att jag känner att jag svullnar lättare om fingrarna nu och svettas än mer. Om natten måste jag ha fönstret i sovrummet öppet och min man som är världens kamin ligger och huttrar medans jag ligger halvt utan täcke och vrider på mig i värmen hehe. Nu vet jag hur han brukar ha det. Själv har jag alltid varit en frusen en.


Vi var på julkonsert häromdagen och jag är inte helt säker på att damen i magen uppskattade det hela lika mycket som vi för det kändes stundom som om hon försökte fly ut ur magen. Jag fick lägga jackan runt för att försöka dämpa ljudet lite från körerna. Dessutom var en och en halv timmes sittande i en hård kyrkbänk ingenting för gravidben och fötter upptäckte jag så jag hade själv lite panik sista tiden. Men det var en bra och fin konsert =)


På bilden nedan är BF satt till 12 feb medans det hos MVC står 13 feb. Enligt ultraljudskvinnan så är det den 12 feb som gäller. Känns bra, för inte vill man väl gärna ha BF fredagen den 13:de? =)

 

Hon är lite större nu än sist =) Det som ser ut som en rund grej med vita prickar framför hennes näsa är armarna i genomskärning.

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av galnakattdamen - 1 april 2015 20:53

Så kom hon då äntligen, lilla Alva, efter igångsättning vecka 41+1. =) <3 <3 <3 Hon var 51 cm lång och vägde 3285 gram när hon föddes.   Idag är hon nästan sex veckor gammal och är förstås det allra sötaste som finns =)   Förlossni...

Av galnakattdamen - 18 februari 2015 22:04

Det var då en envis liten bebis som inte vill komma ut. Det är BF+6 dagar och det är en otålig väntan. På fredag ska vi ringa in till KS Solna på morgonen för då är det dags att bli igångsatt (vilket jag hade hoppats på att inte behöva bli). Vi ska...

Av galnakattdamen - 11 februari 2015 10:53

Nu är det en ynka dag till BF och vi har precis varit hos BM på sista kontrollen.   Det var inga konstigheter idag heller. Blodtrycket var fortsatt jättebra 110/70, blodvärdet hade sjunkt lite till 113 (ska preppa med blodpudding, leverpastej och...

Av galnakattdamen - 3 februari 2015 10:11

I torsdags var vi på kontroll igen hos BM och allt såg jättefint ut!   Blodtryck: 110/70 Magmått: 34 (+1 cm från förra gången) Bebis hjärtslag: 136   Hon skrev också en sammanfattning om hur min graviditet har varit och om vi hade några s...

Av galnakattdamen - 19 januari 2015 19:45

Någonting jag inte rekommenderar när man är höggravid det är att få en superförkylning med hostan from hell =/  Bebis sparkar runt som en vettvilling i magen och är säkert arg som ett bi för att jag stör hennes sömn. Speciellt sparkar hon på urinbl...

Ovido - Quiz & Flashcards